Psihologija (iz grškega ψυχή »duša « λόγος »nauk«) je humanitarna znanstvena disciplina, ki proučuje vzorce nastanka, razvoja in delovanja psihe in duševne dejavnosti človeka in skupine ljudi. Kljub temu pa psihologija združuje humanitarne in naravoslovne pristope.

Kdo je psiholog?
Psiholog je strokovnjak, ki pomaga najti zdrave načine reševanja psiholoških težav. Njegova glavna naloga je ohranjanje normalnega delovanja psihe. Dela z ljudmi, ki se soočajo s psihičnimi težavami, na primer s kroničnim stresom, težavami pri delu, konflikti v družini. Pomaga tudi pri premagovanju dvomov vase in samouresničevanju.
Pristojnost psihologa ne vključuje postavljanja diagnoze in predpisovanja zdravil. Sodeluje pri socialni in psihološki rehabilitaciji pacientov, ki so doživeli travmatične dogodke.

Kaj dela psiholog?
Področje dela psihologa so krizne situacije in težave povezane z duševnim zdravjem. Na primer, pomaga osebi s simptomi depresije in tesnobe.
Psiholog uporablja različne psihološke metode, odvisno od problema, s katerim se je soočil. Pogost pristop je uporaba pogovorne terapije. Tehnika je namenjena iskanju skritih pomenov klientovih občutkov in omogoča odpravo simptomov ter izboljšanje čustvenega počutja. Po potrebi lahko psiholog sodeluje z drugim zdravstvenim osebjem (družinski zdravnik, psihiater), da klientu zagotovi ustrezno terapijo.

Pravzaprav je naloga psihologa pomagati človeku razumeti samega sebe, razumeti, kaj in zakaj ni zadovoljen, kaj je treba spremeniti in kako to spremeniti.

Kakšni psihologi obstajajo?
Obstaja veliko vej, v katerih se lahko psiholog specializira, na primer praktična psihologija, klinična psihologija, razvojna psihologija, psihologija vpliva, športna psihologija itd. Vsaka panoga je osredotočena na različne cilje in področja človeškega življenja.

Glavna naloga praktičnega psihologa je zagotoviti psihološko pomoč ljudem, ki jo potrebujejo.

Klinični psiholog nudi podporo in nego osebam z duševnimi in vedenjskimi težavami. Pomaga tudi pri soočanju s psihičnimi simptomi (dvom vase, občutek brezupnosti), ki jih povzročajo druge zdravstvene težave (erektilna disfunkcija, koronavirus, onkopatologija).
Psiholog za odnose pomaga konstruktivno razpravljati o težavah in vzpostaviti odnose pri parih. Psiholog za vplive se ukvarja s tem, kako si oseba razlaga situacije in vplivom teh interpretacij na vedenje osebe, občutke in čustva.

Družinski psiholog pomaga pri soočanju z občutki osamljenosti pri parih, ljubosumju in izgubi zaupanja v partnerja. Družinsko posvetovanje je potrebno v primeru pogostih konfliktov, nesoglasij in zmanjšanega zanimanja spolne privlačnosti do partnerja.

Prav tako je vredno poiskati psihološko pomoč, če obstajajo težave v odnosu med starši in otroki. Psiholog za družinske odnose lahko pomaga razpravljati o težavah in vzpostaviti zaupljive odnose med družinskimi člani. Njegove kompetence vključujejo tudi zagotavljanje psihološke pomoči najstniku pri osebnem razvoju in samoodločanju.

Kaj počne psiholog na konzultaciji?
Namen psihološkega svetovanja je pomagati klientu rešiti njegov problem. Spoznati in spremeniti nečinkovite vedenjske vzorce za sprejemanje pomembnih odločitev, reševanje porajajočih se težav, doseganje zastavljenih ciljev, življenje v harmoniji s seboj in svetom okoli vas.

Kako lahko pomaga psiholog?
Psiholog pomaga osebi razumeti svojo notranjo resničnost in strukturo svoje izkušnje, najti poti iz konfliktov, rešuje probleme za dosego ciljev. Poišče notranjo moč, da oseba spremeni sebe in svoje življenje, odpre svoj potencial in s tem uresniči cilje v življenju.

Pri kateri starosti se lahko obrnete na psihologa?
Psihološka pomoč je lahko potrebna v kateri koli starosti. Otroški psiholog lahko oceni otrokovo pripravljenost na šolo in pomaga pri prilagajanju na novo okolje in dnevno rutino. Psiholog za najstnika je potreben, ko gre za ostro spremembo razpoloženja, manifestacijo agresije, skrivnostnost in izogibanje komunikaciji z ljudmi. Pomaga obvladati vznemirjenje ob koncu šole in vstopu na univerzo.

Kdaj se obrniti na psihologa?
Storitev psihologa je lahko koristna za vsakogar, ki ima čustvene, vedenjske ali kognitivne težave (motnje spomina, zmanjšana koncentracija). Prav tako vam lahko pomagajo pri soočanju s kroničnim stresom, ki ga povzročajo konflikti, izguba službe ali sprememba okolja.

Simptomi kroničnega stresa vključujejo:
– pogosti glavoboli, migrene;
– razdražljivost, izbruhi jeze;
– hitra utrujenost;
– motnje spanja (nespečnost ali nemiren spanec);
– težave s koncentracijo;
– izguba apetita, prebavne težave;
– pogosti prehladi.

Vključujejo tudi:
– napade panike, ki se kažejo z napadi zadušitve;
– motnjami srčnega ritma;
– mrzlico, valovi vročine ali mraza;
– druge psihosomatske motnje.

Da bi se oseba znebila simptomov, strokovnjak individualno izbere psihološko tehniko glede na vzrok simptomov.

Najpomembnejše težave, pri katerih ljudje iščejo pomoč pri psihologu, so depresija, anksioznost, strahovi, težave pri doživljanju kriznih situacij, težave medosebnih odnosov, poklicne in osebne samouresničitve, smisel življenja, osebna učinkovitost v družbenem življenju, razni oblike zasvojenosti, …
Psihologu lahko poveš vse, saj varuje skrivnost stranke, ki je podobna zdravniški skrivnosti. Nasprotno, prikrivanje informacij lahko zmanjša učinkovitost dela psihologa. Če pa obstajajo teme, o katerih še ne želite razpravljati, je povsem v redu, da postavite meje in jih sporočite svojemu psihologu.

Ohranjanje psihičnega ravnovesja je stvar samospoštovanja, stvar kulture, vprašanje ohranjanja zdravja nasploh. Če morate popraviti počeno cev, pokličete vodovodarja, če gradite hišo, gradbenika, če vam “mačke praskajo po duši”, se lahko obrnete na psihologa. Pomembno je vedeti, da psihologi ne svetujejo. Poklic je namenjen, da bi človeku pomagati najti odgovore na lastna vprašanja.

V Nemčiji, Avstriji, Franciji, na Nizozemskem in v drugih razvitih državah je psihološka pomoč vključena v zdravstveni sistem in je zavarovana, saj sta telo in duh eno.
V našem turbulentnem svetu, v ozadju bolezni, vojn, politične in finančne nestabilnosti, onesnaženosti narave in podobno, je zelo težko ohraniti psihično ravnovesje. Ljudje, ki ne morejo dobiti psihološke pomoči, zaidejo v alkoholizem, odvisnosti (igre, droge, odnosi, ekstremni športi), deloholizem, jemljejo pomirjevala in uspavala, se nimajo možnosti počutiti srečne itd.

Možnost psihološke pomoči že imajo Metličani in Belokranjci.

V ZD Metlika vas od 6. marca lahko vsakodnevno sprejme izkušena psihologinja. V okviru programa Centra za krepitev zdravja so pripravljeni posebni preventivni programi, namenjeni krepitvi duševnega zdravja, samorazvoju, razumevanju delovanja psihe in učenju metod samopomoči. Možna so tudi individualna svetovanja.

Informacije lahko dobite pri osebnem zdravniku, referenčni medicinski sestri ali na telefonski številki centra za krepitev zdravja 07-369-1-423. Vsa vprašanja lahko pošljete tudi po e-pošti ckz@zd-metlika.si.

Bodite zdravi in bodite srečni!