SPREJEM V LABORATORIJ

Laboratorijske storitve lahko opravite vsak dan, s seboj morate imeti napotnico za laboratorijske preiskave od osebnega zdravnika in zdravstveno kartico.

SAMOPLAČNIKI

Samoplačniške storitve lahko opravite vsak dan s seboj morate imeti veljaven osebni dokument.

ODVZEM BIOLOŠKEGA MATERIALA

Odvzem venske in kapilarne krvi izvaja laboratorijsko osebje s pridobljenim certifikatom za odvzem krvi, po priporočenih standardnih postopkih z uporabo zaprtega sistema za odvzem krvi in z materialom za enkratno uporabo, kar osebju in preiskovancem zagotavlja zaščito pred okužbo.

Za odvzem krvi priporočamo čas med 7. in 10. uro (izjema so: nujni primeri in odvzem krvi za določanje koncentracije zdravil).
Tekom dneva se koncentracije številnih sestavin v krvi spreminjajo: orientacijske referentne vrednosti se nanašajo na rezultate, dobljene med priporočenim časom odvzema.
Na odvzem krvi pridite TEŠČ, po 8 – 12 urah posta (v tem času lahko pijete zmerno količino vode ).

Dan pred preiskavami odsvetujemo večjo fizično aktivnost.

Posledica fizične aktivnosti je prehodna sprememba koncentracije nekaterih analitov v krvi in urinu (levkociti, glukoza, holesterol, albumini, fibrinogen), zaradi spremembe volumna, razporeditve tekočine in povečanega izločanja nekaterih hormonov, ki vplivajo na presnovo.

Pred odvzemom krvi priporočamo 15 – 20 minut POČITKA v čakalnici laboratorija:

Psihični stres in fizična aktivnost vplivata na povečano izločanje nekaterih hormonov, ti pa na spremembo koncentracije nekaterih analitov. Vznemirjenost in strah povzročata zožitev žil in vplivata na težavnost odvzema.

VENOZNI ODVZEM KRVI

Laboratorijski delavec bo izbral primerno mesto za odvzem krvi (najpogosteje velika podlaktna vena) in namestil žilno prevezo. Razkužil bo mesto vboda. Po 15-30 sekundah, ko se razkužilo posuši, bo sledil vbod v veno in odvzem krvi. Med postopkom ne smete stiskati in popuščati pesti, ker to vpliva na spremembo koncentracije nekaterih analitov v krvi.

Kljub pravilno izpeljanemu postopku, se lahko zgodi, da kri ne priteče v epruvete: najpogostejši vzrok temu je, da vakuum, ki je v epruvetah povzroči da se žila sesede (kolabira) ali pa se stena žile prilepi na konico igle. V tem primeru bo tehnik rešil zaplet z zasukom igle ali odmikom epruvete iz držala. V redkih primerih bo moral odvzem ponoviti.

Po odvzemu krvi pritisnite tampon na mesto vboda in ga držite toliko časa, da se krvavitev popolnoma ustavi.

KAPILARNI ODVZEM KRVI

Kapilarni odvzem krvi se uporablja pri novorojenčkih, dojenčkih, majhnih otrocih in pri odraslih v primeru, ko so površinske vene težko dostopne ali poškodovane (pri zelo debelih ljudeh, obsežnih opeklinah, malignih obolenjih, nagnenju k trombozi, zelo starih ljudeh).

Vbodno mesto mora biti dobro ogreto, mesto vboda očistimo in razkužimo nato vbodemo z lanceto in stiskamo kapljice krvi.

Po končanem odvzemu na vbodno mesto namestimo tampon.

PRIPOROČILA ZA ODVZEM NAKLJUČNEGA VZORCA URINA

Za osnovno analizo urina v lonček zberite najmanj 10 mL SREDNJEGA CURKA URINA.
Prvi curek urina je vedno onesnažen z normalno bakterijsko floro končnih delov sečnice pri obeh spolih ali nožnice pri ženskah (npr. vaginalno floro). Zato priporočamo, da v posodico zberete SREDNJI CUREK URINA.

NAVODILO:

Prvi curek urina spustite v stranišče. Brez prekinitve zberite približno 50 mL urina v zbiralno posodico, ki jo dobite v laboratoriju. Preostanek urinirajte v stranišče. Posodico postavite na označeno mesto v laboratoriju.

PRIPOROČILA ZA ODVZEM BLATA
PREGLED BLATA NA PRISOTNOST NEVIDNE (OKULTNE) KRVI

Za pregled blata na prisotnost skrite krvi v blatu oddate 3 vzorce blata, treh različnih iztrebljanj, v treh različnih dneh.
Vzorec ne sme biti onesnažen z urinom, vodo ali kemikalijami, ki jih uporabljate za čiščenje školjke.
Vzorec ni primeren za analizo, če je na njem prisotna s prostim očesom vidna kri: zaradi krvavitve iz hemoroidov, sečil ali menstruacije: o tem obvestite zdravnika.
Testiranje ni primerno, če krvavite iz nosu ali dlesni.
Na rezultate testa lahko vplivajo nekatera zdravila ali prehrana. Priporočamo, da 2-3 dni pred testiranjem in med testiranjem ne uživate rdečega mesa, nekaterih vrst surove zelenjave in sadja (redkev, pesa, korenje, brokoli, zelje, grenivka..).

PREGLED BLATA NA PRISOTNOST HELICOBACTER PYLORI

Potrebno je zbrati zadostno količino vzorca blata (1 -2 g ali mL za tekoče vzorce). Vzorec blata mora biti odvzeti v čisto, suho posodico, brez konzervansov ali transportnega medija.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dan od do
Ponedeljek 07:30 14:30
Torek 07:30 14:30
Sreda 07:30 14:30
Četrtek 07:30 14:30
Petek 07:30 14:30

Telefon: (07) 369 14 22   Dosegljivost laboratorijskih delavcev telefonsko vsak delovnik od 13. do 15. ure.