Ali veste, da imate vsi odrasli od 30. leta dalje možnost opraviti preventivni pregled pri svojem osebnem zdravniku oz. diplomirani med. sestri v referenčni ambulanti družinske medicine?

Udeležba na preventivnem pregledu vam omogoča pravočasno odkrivanje tveganja za kronične bolezni oz. pravočasno odkrivanje že prisotnih kroničnih bolezni in ustrezno ukrepanje.

Odraslim od 19. leta starosti dalje je na voljo Program za krepitev zdravja. Gre za skupinske delavnice in individualna svetovanja, kjer boste pridobili strokovne informacije, veščine in podporo za dolgotrajno spremembo življenjskih navad, ki bodo vodile do boljšega počutja in zdravja.

program_za_krepitev_zdravja_za_odrasle_1
program_za_krepitev_zdravja_za_odrasle_2
program_za_krepitev_zdravja_za_odrasle_3
program_za_krepitev_zdravja_za_odrasle_4

TEMELJNE OBRAVNAVE – KRATKE DELAVNICE

Življenjski slog/Zdravo živim

Spoznali boste pomen zdravega življenjskega sloga za krepitev zdravja ter preprečevanje in zdravljenje kroničnih bolezni. S strokovno pomočjo boste oblikovali uresničljiv načrt za spremembo z zdravjem povezanih življenjskih navad, ki bo pripomogel k izboljšanju vašega počutja in zdravja.
Čas trajanja: 2 uri (120 minut)

Dejavniki tveganja/ zvišan krvni tlak, zvišane maščobe v krvi, zvišan krvni sladkor

Pridobili boste ključne strokovne informacije o zvišanem krvnem tlaku, o zvišanih vrednostih maščob v krvi, o mejni bazalni glikemiji in moteni toleranci za glukozo.
S strokovno pomočjo boste oblikovali uresničljiv načrt za spremembo z zdravjem povezanih življenjskih navad, ki bo pripomogel k vzdrževanju ciljnih vrednosti zgornjih parametrov in izboljšanju vašega počutja.
Čas trajanja: uro in pol (90 minut)

Ali sem fit ?

Izvedeli boste, kakšna je vaša telesna zmogljivost. Prejeli boste individualen nasvet o ustrezni telesni dejavnosti za krepitev vašega zdravja.
Čas trajanja: 2 uri (120 minut)

Tehnike sproščanja

Spoznali boste osnovne značilnosti in zakonitosti sproščanja. Preizkusili boste tri različne tehnike sproščanja (dihalne vaje, postopno mišično sproščanje, vizualizacijo pomirjujočega kraja), spoznali njihove prednosti in uporabo ter dobili priporočila, da jih boste lahko izvajali tudi sami doma.
Čas trajanja: uro in pol (90 minut)

Sladkorna bolezen tipa 2

Pridobili boste najpomembnejša znanja o sladkorni bolezni tipa 2.
Čas trajanja: enkratno srečanje (90 minut)

Test telesne pripravljenosti za odrasle /starejše

Pridobili boste poglobljeno oceno svoje telesne pripravljenosti. Prejeli boste individualen nasvet o ustrezni telesni dejavnosti za krepitev vašega zdravja.
Čas trajanja: enkratno srečanje (120 minut)

Presejanje za funkcijsko manjzmožnost

Za osebe stare 65 let ali več.
Izvedeli boste, kakšno je vaše splošno telesno, duševno in socialno stanje.

POGLOBLJENE OBRAVNAVE – DOLGE DELAVNICE

Zdravo jem
Pridobili boste najpomembnejša znanja o zdravi prehrani ter veščine za postopno uvajanje sprememb v svoje prehranjevanje.
Čas trajanja: 4 tedenska srečanja, ki trajajo po uro in pol (90 minut), možnost individualnih srečanj

Gibam se

Pridobili boste poglobljeno oceno svoje telesne pripravljenosti ter znanje in veščine za varno in ustrezno izvajanje različnih oblik telesne dejavnosti in vrst telesne vadbe.
Čas trajanja: 14 tedenskih srečanj v skupini od 60 do 120 minut, možnost individualnih srečanj

Zdravo hujšanje

Pridobili boste motivacijo in podporo pri zdravi izgubi telesne teže. Pridobili boste znanja in veščine za zdrav življenjski slog ter spreminjanje nezdravih prehranjevalnih in gibalnih navad.
Čas trajanja: 16 tedenskih srečanj v skupini, ki trajajo po uro in pol (90 minut), 16 tedenskih srečanj telesne vadbe, ki trajajo 45 minut.

S sladkorno boleznijo skozi življenje

Pridobili boste najpomembnejša znanja o sladkorni bolezni tipa 2 ter znanja in veščine za postopno uvajanje sprememb v svoje vsakdanje življenje.
S strokovno pomočjo boste oblikovali uresničljiv načrt za spremembo življenjskega sloga, ki bo pripomogel h krepitvi vašega zdravja in izboljšanju počutja ter k sprejemanju vaše kronične napredujoče bolezni.
Čas trajanja: 5 srečanj v skupini, ki trajajo po uro in pol (90 minut)

program_za_krepitev_zdravja_za_odrasle_5
program_za_krepitev_zdravja_za_odrasle_7
program_za_krepitev_zdravja_za_odrasle_6

SVETOVALNICA ZA DUŠEVNO ZDRAVJE

Spoprijemanje s stresom

Spoznali boste osnovne značilnosti doživljanja stresa, vzroke zanj ter načine njegovega obvladovanja. Naučili se boste veščin, s katerimi si boste lahko pomagali sami in izboljšali svoje počutje (tehnike sproščanja, tehnike preusmerjanja misli in čustev, načrtovanje odziva na stresne situacije, razvijanje čustvenega zavedanja, …)
Čas trajanja: 4 tedenska srečanja v skupini, ki trajajo po uro in pol (90 minut)

Podpora pri spoprijemanju s tesnobo

Spoznali boste osnovne značilnosti tesnobe , vzroke zanjo ter potek in načine zdravljenja. Naučili se boste, kako si lahko pomagate sami in izboljšate svoje počutje. Z drugimi v skupini boste lahko izmenjali svoje izkušnje in se medsebojno podpirali.
Čas trajanja: 4 tedenska srečanja v skupini, ki trajajo po uro in pol (90 minut)

Podpora pri spoprijemanju z depresijo

Spoznali boste osnovne značilnosti depresije, vzroke zanjo ter potek in načine zdravljenja.
Naučili se boste, kako si lahko pomagate sami in izboljšate svoje počutje. Z drugimi boste lahko izmenjali svoje izkušnje in se medsebojno podpirali.
Čas trajanja: 4 tedenska srečanja v skupini, ki trajajo po uro in pol (90 minut)

Zdravi odnosi

V skupini z drugimi udeleženci se boste naučili nameniti pozornost pri opazovanju svojih medosebnih odnosom in kako deluje v njih. Spoznali in osvojili boste zbrane osnovne veščine, ki vam bodo pomagale, da bodo vaši odnosi z drugimi še kvalitetnejši in obojestransko v večje zadovoljstvo.

Čas trajanja: 4 tedenska srečanja v skupini, ki trajajo po 2 uri (120 minut)

SVETOVALNICA ZA TVEGANA VEDENJA

Skupinsko svetovanje za opuščanje kajenja ali individualno svetovanje za opuščanje kajenja

Vključite se lahko v tisto obliko svetovanja, ki vam bolj ustreza. Gre za strokovno voden program opuščanja kajenja in vzdrževanja abstinence.

Čas trajanja: skupinsko svetovanje – 6 tedenskih srečanj v skupini po uro in pol (90 minut)
individualno svetovanje – 6 individualnih srečanj, ki trajajo po pol ure (30 minut)

 

Individualno svetovanje za opuščanje tveganega/škodljivega pitja alkohola

Pet svetovanj.

Udeleženci dobijo ključne informacije, strokovno podporo in pomoč pri opuščanju tveganega ali škodljivega pitja alkohola in pri vzdrževanju manj tveganega pitja alkohola ali abstinence.